MENÜ

RUŽA Apartmanház

Nyaralás Novi Vinodolskiban

Novi Vinodolski a Kvarner-öböl egyik legnépszerűbb üdülőhelye, mely az Adriai főút mentén fekszik Crikvenicától 9 km-re délre Zadar irányában. A széles Lisanj-öbölben enyhet adó fenyvesek árnyékában kiváló homokos strand várja a látógatókat, a századelős villák szegélyezte partmenti sétányon pedig igazán üdítő sétákat tehetünk. A gyalog is jól megközelíthető városi strand minden infrastruktúrával rendelkezik, így kisgyermekes családok számára is ideális.

A kristálytiszta tengervízen kívül Novi Vinodolski igen szépen gondozott zöldövezeti környezetet garantál nyaralásunkhoz, melyet a térség gazdag kulturális öröksége, számos szórakozási és sportlehetőség tesz még teljesebbé. A városkép meghatározó elemei a terméskő fedte mediterrán utcácskák, a tengerparti sétány és a századfordulós villák. A városka gasztronómiai kínálata alapvetően a tengeri konyha kiválóan elkészített fogásait kínáló hangulatos konobákon (éttemeken) alapszik. Külön érdekesség, hogy Novi Vinodolski a központja a júliusban megrendezendő nyári karneválnak, így ekkor utcai jelmezbálon is részt vehetünk.

 

Novi Vinodolski történelme – Történelmi és kulturális információk Novi Vinodolski városáról

Novi Vinodolski, az Adriai-tenger keleti partján elterülő város,  régi időkre visszanyúló történelmével és ősi városromjával az Osap hegyen örök emléket állít azon eseményeknek, amelyek alakították a város történelmét.
Az ősi római kultúra nyomai is megtalálhatóak Novi Vinodolskiban. A Lopari Erőd a parton épült fel, nevét Jelenáról, Konstantin cár anyjáról kapta - mindez egy újabb bizonyíték a rómaiak jelenlétére Novi Vinodolski környékén.

Novi Vinodolski történelmeA 7. században a szlávok érkezésével gyökeresen megváltozott a helyi lakosok élete Novi Vinodolski területén.
Novi Vinodolskit egy ideig az Osztrák-Magyar Monarchia irányította, azonban a 13. században Krk cárjai (akik a híres Frangepán család tagjai voltak) átvették a hatalmat a sziget felett, és felépítették az Új Várost (Novi Grad).
Krk cárjainak uralkodása a 13. századtól a 17. századig tartott, és abban az időben - egészen pontosan 1288-ban - készült el a "Vinodol-kódex", amelyet a glagolitikus ábécé betűit használva írtak meg. A Frangepán család bukása után a törökök vették át a hatalmat Horvátország több területén, ami azt eredményezte, hogy Novi Vinodolski gazdasága hanyatlásnak indult, s később, a Velencei Köztársaság uralma alatt tovább romlott.
A 15. században Novi Vinodolski a Habsburg Monarchia uralma alatt állt, s két püspök, Jezic és Kabalin (Senj városából) segítette a város fejlődését. Novi Vinodolski adott otthont Horvátország első könyvtárának a 19. században, valamint az Ogulinba vezető útnak köszönhetően Novi Vinodolski fontos turisztikai központtá vált.
Novi Vinodolski 19 évszázados történelme során a város rengeteg brilliáns elmének adott otthont: Ivan Mazuranic (az első horvát alkirály és kormányzó), a horvát parlament alelnöke, valamint olyan híres költők és írók is éltek itt, akik mind kiemelkedő személyiségek.

 

Asztali nézet