MENÜ

RUŽA Apartmanház

Nyaralás Novi Vinodolskiban

Sokszor olvassuk, halljuk a lemondó sóhajt: Horvátország? Arról mi csak álmodozhatunk.

Aki egy kicsit utánanéz a dolgoknak, az hamar rájön, hogy az Adria nem feltétlenül a milliomosok magánstrandja. Okos szervezéssel, előrelátással sokat le lehet faragni a költségekből. Időben érdemes eldönteni, hová menjünk, és a szállást lefoglalni hamarabb. Az ügyesek már tavasszal foglalnak, így a kiadások időben is jobban elosztódnak. Jó tudni, hogy 3-4 napra a szállás nem feltétlenül olcsóbb, mint egy hétre, hiszen a turnusok általában szombattól szombatig szólnak, így a rövidebb időtartamra extra díjat számolnak fel. Figyeljünk az apartmanok kiválasztásánál a személyek számára és életkorára is, a gyerekekre meg szinte mindenhol kedvezmény jár. Ne csak a végösszeget nézzük, hanem azt is, mit adnak érte. Hiába olcsó a szállás, ha 5 kilométerre van a strand és 30 a legközelebbi bolt, akkor üzemanyagra adjuk ki majd a különbözetet, nem szólva a napi bosszankodásról. Ellenőrizzük le azt is, hogy a bejelentkezési díj, turistaadó, klímahasználat stb. benne van-e az árban vagy a helyszínen kell fizetni érte.

Minél közelebb vagyunk a magyar határhoz, annál kevesebbet költöttünk benzinre, autópályadíjra. Ezt mérlegelve az olcsó nyaralások színhelye Isztria, a Kvarner-öböl, esetleg Észak-Dalmácia. A vonatozás olcsóbb ugyan, de sajnos nagyon lassú, így jövet-menet elveszítünk egy-egy napot. Ha nagyobb társaság nyaral együtt, szintén jól lehet osztozni a költségeken, és a szállás is olcsóbb, hiszen pl. három szobához egy konyha van, ráadásul mi választjuk meg a szomszédainkat és a gyerekek sem fognak unatkozni. Sőt, nevezetességek meglátogatásánál lehet csoportkedvezményt is kérni.

Gyönyörűek az adriai szigetek, de számolni kell a komp viteldíjjal éppúgy, mint a boltok magasabb áraival, hiszen oda mindent hajóval visznek, olykor még az ivóvizet is.

Következő tétel az étkezés. Igaz ugyan, hogy egy szoba olcsóbb, mint egy apartman, de rögtön felmerül a kérdés: mit eszünk? Ha körülnézünk otthon, rögtön rájövünk, hogy nagyon sok mindent vihetünk magunkkal a nyaralásra, helyben csak friss kenyeret, fagyit, esetleg némi zöldséget, gyümölcsöt kell vennünk. Ha van konyhánk, a napi háromszori étkezés itt sem kerül többe, mint otthon. A szállásismertetőben mindig szerepel a felszereltség, ha van fagyasztó, hűtőtáskában akár lefagyasztott készételeket is magunkkal vihetünk, minimális anyagi és erőráfordítással asztalra lehet varázsolni a család heti menüjét. Még egy apróság, a vizes, üdítős palackok betétdíjasak.

Érdemes odafigyelni a pénzváltásra is, az interneten rendelkezésre áll a legfrissebb árfolyam, itthon és a helyszínen. Fórumokon is gyakori téma ez, hol a legkedvezőbb beszerezni a kunát. Az aktuális árakról szintén a neten lehet tájékozódni. A kártyahasználatról a bankot, a mobiltelefon tarifákról a szolgáltatót kell időben kifaggatni. Apropó kártya, a nagyobb városoknak van turistakártyája, ami sokféle kedvezményre jogosít. Diákoknak 12-26 éves kor között ki lehet váltani a nemzetközi diákigazolványt is 2600 forintért, ha több városnézés, sportolás, étterem, kirándulás van a programban, hiszen sok helyen 10-50 százalékos kedvezmények vannak.

Éghajlat, földrajz
Horvátország három nagy földrajzi területre osztható, ezek éghajlata eltérő. Észak-Horvátország éghajlata mérsékelten kontinentális, a nyár száraz és forró, a tél pedig hideg és csapadékos. Közép-Horvátország jellemzően hegyvidéki terület, a Dinari-hegység északnyugat-délkelet irányban kettéosztja az országot. Itt hegyvidéki éghajlat uralkodik. A nyár hűvös, a tél hideg és csapadékos. Horvátország turisztikai szempontból legvonzóbb területe az adriai tengerpart. Az ország tengerpartjainak hossza 1778 km, a szigetek száma 1185, ezekből 66 lakott. A tengerpart három főbb részre osztható: Isztriai-félsziget, Kvarner-öböl és Dalmácia. Itt a mediterrán éghajlat a meghatározó. A partvidéken a nyár forró és száraz, a tél enyhe és kicsit csapadékos. A napsütötte órák száma 2600 óra. Nyáron a tenger átlaghőmérséklete 25 – 27 °C.

A horvátországi szelek
Bóra (horvátul Bura): A Bóra a szárazföldről a tenger felé fúj. Többnyire a téli időszakban, az isztriai és a dalmát tengerparton. Jellemzően száraz, hideg szél, gyakran erős rohamokkal. Ritkábban, de nyáron is előfordulhat.
Jugo: a tenger felől a szárazföld felé fúj tavasszal és ősszel. A Jugo délkeleti irányú, közepes erősségű és általában nedves, esős idő követi. Nyáron nem jellemző.
Misztrál: Északnyugati irányú, a nyári időszak legjellemzőbb szele. Nyáron körülbelül déltől naplementéig nyújt kellemes hűsítő érzetet. A szép és stabil idő velejárója.

Főbb turisztikai központjai (városok, régiók)
Isztria: Az Isztriai-félsziget Horvátország legészakabbra fekvő tengerparti övezete. Közelsége és szépsége miatt, a magyar turisták kedvelt célpontja. Turisztikai központjai: Pula és Poreč. Isztria „fővárosa” Pula több ezer éves városként, történelmi látnivalókban is bővelkedik természeti értékein túl.
Kvarner-öböl: A Kvarner-öböl Dalmációtól északra található, Magyarországról szintén gyorsan megközelíthető. Központja Fiume (Rijeka). Legnagyobb szigetei Cres, Krk, Pag, Rab és Lošinj.
Dalmácia: Az Adria egyik legkedveltebb, és legszebb régiója. Több ezer szigettel és csodálatos partvidékkel. Legnagyobb városai: Zadar, Šibenik, Split és Dubrovnik. Többek között itt található a csodálatos Kornati szigetcsoport és a Krka Nemzeti Park is.

Nyelv: horvát

Viszontlátásra         Doviđenja
Jó reggelt               Dobro jutro
Jó napot                 Dobar dan
Jó estét                  Dobro večer
Jó éjszakát             Laku noć
Igen                        Da
Nem                        Ne
Köszönöm               Hvala
Beszél magyarul? Govorite li mađarski?
Nem tudok horvátul Ne govorim hrvatski

 

Időzóna: Magyarországgal megegyező

 

Hivatalos pénznem: kuna (kn), váltópénz: lipa (pl)

 

 

Fontos telefonszámok
Segélykérés az utakon: 987
Autóklub: 01 4640 800
Hungary Direct - a hívott fél fizeti: 0 800 22 00 36
Rendőrség: 92
Tűzoltók: 93
Mentők: 94
Segélyhívószám: 112
Telefon:
Magyarország előhívószáma: 0036
Horvátország előhívószáma: 00385


Vallás:
római katolikus 87,8%,
ortodox 4,4%,
muzulmán 1,3%
egyéb 7,5%.

Közlekedés
Horvátországban az autópálya-hálózat az utóbbi években rendkívül jól kiépült, és folyamatosan bővül.

Vízum, beutazási szabályok
A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal - ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is -, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

Deviza beviteli és kiviteli szabályok

Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát a Horvát Köztársaságba, de amennyiben 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 15.000 kunát vihetnek magukkal.

Egészség, oltások
A magyar állampolgároknak nem kell térítést fizetni a sürgősségi egészségügyi ellátásért, amennyiben Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkeznek. Azonban ez számos esetben nem érvényes, így javasolt utazás előtt biztosítást kötni.

Dohányzás
2009. május 6-án hatályba lépett a dohányzási tilalomról szóló törvény, amelynek értelmében zárt helyiségekben (kávézók, vendéglátó-ipari egységek, szórakozóhelyek) tilos a dohányzás. Arra a magánszemélyre, aki a tiltás ellenére zárt helyiségben rágyújt, 1000 kuna pénzbírságot szabnak ki az illetékes ellenőrök. (2009. 05. 07.)

 

Diplomáciai képviseletek
A Magyar Köztársaság horvátországi nagykövetsége
Pantovčak 255-257,
10000 Zágráb;
Tel.: +385-1-489-0900;
Fax: +385-1-457-9301
Horvát Köztársaság magyarországi nagykövetsége
1065 Budapest, Munkácsy Mihály u. 15.
tel.:+36-1-354-1315

Állami ünnepek- és munkaszüneti napok
Január 1. - Újév
Január 6. - Vízkereszt
Húsvétvasárnap és hétfő
Május 1. - A munka ünnepe
Május 27. - Pünkösd
Június 22. - A fasizmus elleni harc napja
Június 25. - Köztársaság napja
Augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
Augusztus 15. - Nagyboldogasszony
Október 8. - A függetlenség napja
November 1. - Mindenszentek
December 25. és 26. - Karácsony

 

Asztali nézet